انواع PH متر
در این مقاله قصد داریم تا PH متر و انواع آن را بشناسیم. پس در ابتدا به تعریف PH متر پرداخته و در ادامه انواع PH متر را به شما معرفی خواهیم کرد. خرید PH متر با قیمت مناسب و گارانتی معتبر را با شرکت ماهان تجهیز آزما تجربه کنید.
pH متر چیست؟
pH متر به دستگاه الکترونیکی ای گفته می شود که برای محاسبه PH مواد به کار می رود. این دستگاه متشکل از دو بخش اصلی یعنی میله کاوشگر (probe) و اندازهگیر (meter) است. میله کاوشگر pH محلول را تبدیل به سیگنال الکتریکی کرده و اندازهگیر آن را تحلیل و میزان pH را نمایش میدهد.
انواع PH متر :
PH مترها را میتوان به سه گروه تقسیم بندی کرد:
گروه اول : PH مترهایی که اصطلاحاً به آنها قلمی گفته میشود، این PH مترها ارزان، سبک و کوچک هستند ولی دقت کمتری نسبت به نوع دوم یعنی pH مترهای پرتابل دارند.
برای مشاهده PH مترهای قلمی ما می توانید بر روی لینک فروش PH متر کلیک نمایید.
گروه دوم : PH مترهای نوع دوم بزرگتر و گرانتر بوده و معمولاً نسبت به نوع اول کارایی بیشتری دارند. به نوع اول PH مترهای پرتابل یا پرتابل قلمی نیز می گویند.
گروه سوم : PH مترهای رومیزی یا آزمایشگاهی نام دارند. این نوع از انواع PH متر های موجود، دارای دقت بسیار بالاتری بوده و برخی از آن ها قابلیت سنجش پارامترهای متعددی علاوه بر PH را نیز دارند.
این نوع برخلاف موارد قبل قابلیت حمل و نقل را نداشته و باید در جای ثابتی قرار بگیرند.
مراحل آماده سازی انواع PH متر :
قدم اول: قبل از شروع کار با PH متر ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که میله جستجوگر در محلول نگه دارنده یا محلول باpH =4 نگهداری شده است. در غیر این صورت ممکن است PH متر در تعیین pH محلول مورد مطالعه دچار خطا شود. برای حل این مشکل میله جستجوگر را به مدت 2 ساعت در آب مقطر نگهداری کنید و سپس آن را در محلول نگهدارنده قرار دهید.
قدم دوم: بسیاری از انواع PH متر های رومیزی و برخی از انواع PH متر های قلمی قابلیت اندازهگیری پارامترهایی غیر از PH را نیز دارند. بنابراین لازم است مطمئن شوید که PH متر شما در حالت اندازهگیری pH قرار دارد.
قدم سوم: میله جستجوگر را به وسیله آب مقطر بشویید یا آن را در آب مقطر قرار داده و تکان دهید. حالا PH متر آماده فرآیند تنظیم (calibration) است.
تنظیمات انواع PH متر :
قدم اول: جستجوگر را در محلول با 7 = pH قرار داده، حداقل 30 ثانیه زمان بدهید تا اندازهگیر عدد ثابتی را نشان دهد. سپس اندازهگیر را روی عدد 7 تنظیم کنید PH متر عدد 7 را نشان دهد.
قدم دوم: دوباره جستجوگر را با آب مقطر بشویید و آن را در محلول با 4 =pH قرار دهید. اجازه دهید اندازهگیر عدد ثابتی را نشان دهد. مانند مرحله قبل اندازهگیر را روی 4 = PH تنظیم کنید. حالا انواع PH متر شما تنظیمشده و آماده اندازهگیری PH محلولهای مورد آزمایش است.
قدم سوم: قبل از قرار دادن اندازهگیر در محلول مورد آزمایش آن را دوباره با آب مقطر بشویید تا باقیمانده محلول pH = 4 روی اندازهگیر، pH محلول مورد آزمایش را تغییر ندهد.
نحوه اندازه گیری با انواع PH متر :
درصورتیکه میخواهید PH یک محلول ثابت را اندازهگیری کنید کافی است اندازهگیر را در محلول قرار داده و پس از ثابت شدن عددی که اندازهگیر نشان میدهد آن را بخوانید. این عدد pH محلول را نشان میدهد.
در صورتی که قصد دارید با اضافه کردن مادهای دیگر محلول خود را به pH خاصی برسانید، باید همزمان با اضافه کردن ماده و خواندن pH از روی اندازهگیر محلول شما بهصورت مداوم هم زده شود، تا محلول بهصورت یکدست درآید در غیر این صورت pH در نقاط مختلف محلول متفاوت خواهد بود و آزمایش را دچار خطا خواهد کرد.
برای این منظور میتوان از دستگاه استیرر و مگنت پلاستیکی مخصوص استفاده کرد. این دستگاه محلول را بهصورت مداوم و با ایجاد حرکت دورانی در داخل محلول هم میزند. درصورتیکه به این دستگاه دسترسی ندارید میتوانید محلول را بهصورت پیوسته تکان داده و یا به کمک میله شیشهای یا پلاستیکی هم بزنید.
شرایط نگهداری انواع PH متر :
قدم اول: پس از پایان اندازهگیری PH محلول موردنظر میله جستجوگر را با آب مقطر بشویید و با دستمالکاغذی خشک نمایید (دستمال را نباید روی میله جستجوگر بکشید، تنها کافی است دستمال آن را بهآرامی لمس کنید.)
قدم دوم: میله جستجوگر را در محلول به 4 =pH بازگردانید و تا استفاده بعدی از آن در این محلول نگهداری کنید (درپوش میله جستجوگر معمولاً طوری طراحیشده است که میتوان محلول 4 =pH را در آن ریخته و سر میله جستجوگر را در آن قرار داد.)
توجه: سر میله جستجوگر کار اصلی دریافت اطلاعات محلول را انجام میدهد، این قسمت بسیار ظریف و حساس است. بنابراین در هنگام استفاده یا نگهداری این ابزار باید دقت کنید که به این قسمت ضربهای وارد نشود.
نکتههای ایمنی :
- هنگام استفاده از PH متر از دستکش آزمایشگاهی استفاده کنید.
- درصورتی که با محلولهای خطرناک کار میکنید استفاده از ابزارهای محافظتی دیگر مثل عینک مخصوص آزمایش و ماسک توصیه میشود.
- درصورتی که محلول را بهصورت دستی هم میزنید و یا تکان میدهید باید دقت کنید که حرکت دست شما طوری صورت گیرد که باعث پاشیده شدن محلول روی لباس و یا اطرافتان نشود. درصورتیکه این اتفاق رخ داد بهسرعت محل را بشویید.
- قبل از استفاده از هر ظرف و یا وسیلهای که با محلول مورد آزمایش در تماس خواهد بود. از آلوده نبودن آن با مادهای دیگر مطمئن شوید.